Efter CNN´s og Fox´s fadæser: “Værdien af nyheden er død”

En af de store historier i går, 28/6, var afgørelsen i USA´s Højesteret om Obamas sundheds-reform. Og måske i endnu højere grad: CNN´s og Fox News´ dækning af den. I deres iver efter at komme først med nyheden, gik de helt fejl af den komplekse afgørelse, og rapporterede at Højesteret havde kendt reformen forfatningsstridig.

Det har for alvor sat gang i den selv-reflekterende diskussion i journalistkredse. Først og fremmest i USA, selvfølgelig. Det var jo derovre, de dummede sig ;-)

The Poynter Institute har her en fin opsamling af debatten, herunder især CNN´s svære selvransagelses-proces. Det tog hele 90 minutter for CNN at rykke ud med en rettelse og beklagelse. Og Poynter´s Kelly McBride, som rådgiver medierne om udvikling af journalistisk etik, guidelines og beslutningsprocesser, stiller her en række spørgsmål til især CNN og Fox. Men også til alle andre, som arbejder med breaking news, bl.a.

  • Prøv lige at gennemgå jeres redaktionelle indsats step by step
  • Da I jo vidste, det var en kompleks sag at dække – hvordan forberedte I jer på de forskellige mulige udfald?
  • Hvordan og hvornår indså I, at I havde begået fejl, og hvordan besluttede I, hvad I så skulle gøre?
  • Var I opmærksomme på, hvordan andre dækkede sagen, og hvordan påvirkede det jeres arbejde?

Konsulent, debattør og provokatør Jeff Jarvis har på sin blog, Buzzmachine en endnu mere krads kommentar. Han mener groft sagt, at sagen er udtryk for mediernes tåbelige jagt på at komme først, hvilket han igen betegner som affødt af “journalistic narcissm”.

Jagten på “nyheden” er tåbelig og gammeldags, mener han. Nu om dage, hvor journalister med internettets hjælp kan dække begivenheder, mens de sker, giver det ikke mening at forsøge at komme få sekunder før konkurrenten. Og slet ikke hvis den mulige pris er graverende fejl.

I stedet bør journalister tænke dækningen af breaking news som en proces, hvor man er åben over, hvad man ved og ikke ved – og gradvist udfolder  historien i den hastighed, det nu er muligt.

In true process journalism, the news itself is a process,

skriver Jeff Jarvis og videregiver sit bedste råd til nyhedsjournalister anno 2012:

Journalists must think how they can best add value to information, not how they can most rapidly repeat it. Explaining the story is adding value. Getting it wrong detracts value and devalues credibility.

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *


*

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>