Alken.dk – når det er virkelig nærlokalt (#lokalkonf)

Det lokale nyhedsmedie i landsbyen Alken i Midtjylland, alken.dk, har en dækning, de færreste mediehuse tør drømme om: Trods de kun cirka 250 indbyggere er der nu over 300 modtagere af det ugentlige elektroniske nyhedsbrev, og antallet af ugentlige besøgende når op mellem 2200 og 2400!

Manden bag alken.dk, journalist Knud Abildtrup, fortalte på konferencen Journalistik tæt på borgerne i sidste uge om sine erfaringer med nærlokal journalstik de seneste fem år.

Intet er for småt for alken.dk. En raket i en tagrende nytårsaften kan give basis for en nyhedshistorie. Det samme kan det, når billetautomaten på stationen, der ellers var defekt, virker igen.

Det hele begyndte for godt fire år siden, da Knud Abildtrup en kort periode var arbejdsløs. Hvorfor ikke prøve det og holde sig fagligt i gang – og samtidig give lidt tilbage til det lokalsamfund, man bor i?

Sitet fortsatte, efter at Knud Abildtrup igen fik arbejde. Han er stadig ankermand og bruger efter egen vurdering 5-10 timer om ugen. Der går fast et par timer om søndagen. Resten puttes ind i dagligdagen, som det lige passer, mens han surfer på nettet, besvarer emails, læser eller lytter til alt muligt andet…

Hans konkurrent var ikke det lokale dagblad – det var kassen ved købmanden, hvor folk hænger alt muligt op, referater fra gymnastikforeningens bestyrelse, en forsvunden kattekilling eller en barnevogn til salg…

Fra starten var der en del skepsis blandt nogle af de lokale:

Nogle mente dengang, at en netavis ville fjerne folk fra hinanden.  Jeg mener, at man nu kan se, at det forholder sig omvendt: Det samler folk! Det fysiske og det virtuelle supplerer hinanden rigtig fint!

Nogle ældre bysbørn var ikke meget for det med internettet, og Knud Abildtrup lod sig overtale til at redigere et udprintet nyhedsbrev, der blev hængt op i førnævnte kasse ved købmanden. Efter et års tid holdt han op igen – de fleste var alligevel på nettet. Det hævdes ligefrem, at nogle Alken-borgere er kommet på nettet blot for at kunne følge med på alken.dk.

Som sagt er der stort set ikke noget, der er for småt til alken.dk. Alle byens borgere kan forvente omtale, når de har udrettet noget på hjemmefronten eller ude i den store verden. Faktisk kan de selv skrive om det!

I det hele taget er navnestoffet som i alle andre medier godt stof. I et nærlokalt medie som alken.dk tages alt og alle under særlig kærlig og personlig behandling. For eksempel i sektionen, der hedder Smalltalken.

Billederne har en særlig plads på alken.dk. Knud Abildtrup understreger, at det er meget vigtigt at få en masse fotos på nettet efter ethvert arrangement i byen. Se eksempelvis her fra sidste års byfest.

Og det betyder, at billedteksterne får en meget fremtrædende position. Knud Abildtrup skriver dem som det allerførste – og naturligvis med navne på alle de personer, der er på billederne.

Alken.dk er et pragteksemplar på et nærlokalt site, hvor alle kan læse om hinanden – og nytilflyttere kan finde navnet på folk, hvis ansigter, de lige har mødt på gaden. Og hvor der er plads til skæg og ballade som for eksempel her, hvor store og små Alken-borgere fortæller video-vittigheder.

Der er en hel sektion om lokalhistorie – med masser af både viden og anekdoter. Der er særlige sektioner for byens handelsliv – købmanden, for vandværket og for den lokale idrætsforening, Dover GF. Ja, der er ligefrem en særlig side for den endnu mindre nabo-landsby Svejstrup.

Alken.dk er et eksempel. Et strålende eksempel på, hvad et nærlokalt website kan gøre for folk, der bor og har et fællesskab sammen lige præcis her!

Men også et eksempel på, at de traditionelle lokale medier ikke længere er alene på banen. Masser af steder i landet vokser nærlokale medier ud. Som her af en driftig og dygtig journalists lyst til at bidrage til det lokalsamfund, han er en del af. Eller andre steder som udløber af borgerforeninger, boligforeninger, interessegrupper – eller som følge af enkeltpersoners lyst til at skrive.

Uanset motivet så bidrager de til en stadig tættere underskov af nærlokale medier, hvilket er herligt for borgerne, som får en tættere og måske også mere relevant dækning af livet omkring dem, end andre medier tidligere har været i stand til at give dem.

Det åbner for en hel del spørgsmål:

For eksempel: Hvad skal de etablerede medier stille op? Eksempelvis vil Midtjyllands Avis aldrig kunne behandle Alken-området lige så tæt og godt, som Knud Abildtrup gør. Bliver brødet taget ud af munden på dem? Njaaa…

…under alle omstændigheder ville det måske være en god idé at begynde at tage bestik af alle de udbydere af lokale nyheder og information, der findes i det samlede dækningsområde. Og måske begynde at samarbejde med dem. Både som henvisninger  – via links – og som redaktionelt samarbejde, hvor journalister, som får deres løn for det, kan arbejde videre med historier, som den nærlokale reporter har spottet?

En anden overvejelse kunne være: Hvis et nærlokalt medie kan levere så god, levende og relevant dækning af et område, som Knud Abildtrup kan – ville områdets folk så faktisk ligefrem være villige til at betale for det? Ville jeg selv betale et årligt “kontingent” på 500 kr. for en sådan service? Hmmm, ikke helt umuligt. Så ville 200 abonnenter give et fint bidrag til en deltids redaktør-stilling. Bare som en  overvejelse…

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *


*

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>